Na een succesvolle testperiode van een jaar met de eerste proefportiek, worden nu de overige 5 portieken en de achterliggende flat met 10 portieken in de wijk Overvecht in opdracht van Mitros met het Keep-it-Simple renovatieconcept tot Nul-op-de-Meter gerenoveerd.

Het consortium Nieuw Utrechts Peil, een samenwerking van NIEMAN, VIOS Bouwgroep en ONB architecten, heeft het eerste concept op basis van de pilot verder doorontwikkeld. Voor de klimaatinstallatie is voor het vervolg gekozen voor de energiemodule van Factory Zero. Deze plug-and-play-module zorgt voor verwarming, warm water en ventilatie Deze module wordt geplaatst op het tweede balkon van de woning. Dit balkon wordt tijdens de renovatie aan de woning toegevoegd. Hierdoor krijgt de woning een installatieruimte en wordt de keuken vergroot.

De luchtdichtheidseis is ≤ 0,25 dm³/s.m2. Na het meten van de luchtdichtheid met behulp van de blowerdoortest is een luchtdichtheid van 0,131 en 0,177 dm³/s.m2 behaald. Conclusie: Een zeer goede luchtdichtheid is bij renovatie mogelijk.

Renovatie van gestapelde woningen tot Nul Op de Meter

Het Keep it Simple renovatieconcept is modulair ontwikkeld. Naast  NOM-renovatie zijn in de wijk Overvecht meerdere flats gerenoveerd tot energielabel A++ met dit verduurzamingsconcept.

Het renoveren van gestapelde woningen tot Nul Op de Meter met behoud van oorspronkelijke architectuur vereist een bijzondere aanpak. Door intensieve samenwerking tussen architect, bouwfysicus en bouwer is dit mogelijk gebleken. Het project vervult een belangrijke voorbeeldfunctie voor de verduurzaming van gestapeld na-oorlogse systeembouw.

Er is veel belangstelling voor het bezoeken van de modelwoning door woningcorporaties, bouwers en politiek. Onlangs brachten ook koning Willem Alexander en minister Kajsa Ollongren een bezoek aan het project. Lees over dit bijzondere bezoek.